28.2 C
Kalecikkaya
11 Eylül 2024
Kalecikkaya Köyü

Coğrafi Konum/İklim

Kalecikkaya Köyü

Çorum İline bağlı Alaca İlçesinin Güney Batı istikametinde , Bozok platosunun kuzey eteklerinde, 40-41 enlem/34-35 boylam arasında, kayalık ve dar bir vadi üzerine kurulu, etrafı meşe ormanı ile kaplı bir yerleşimdir. Alaca – Ankara karayolu üzerinden ulaşılan köyümüz,  İlçe merkezine 14 km. mesafededir.  Kıcılı, Çomar, Perçem, (Orduoğlu) Suludere, Akçiçek, Mehmetbeyli, Gölpınar ve Külah köyleri ile  komşudur.

Tam bir iç Anadolu  iklimine sahiptir. Kışlar oldukça sert, yazlar ise sıcak  geçmektedir.

Bitki Örtüsü: 5000 dönüm kadar  Geniş bir meşe ormanına sahiptir. Arazide Kekik, adaçayı, ısırgan otu, mantar, kuşburnu, çiğdem, yemlik, kuşkuş ve  madımak, dağ eriği, kertme (bir cins yabani armut) ,  kaysı, badem ,  gibi bir çok şifalı  bitki ve meyve kendiliğinden yetişmektedir.

Yaban Hayatı: Meşelik alan  içerisinde  tilki, kurt, tavşan, keklik, değişik kuş  türleri, domuz, kaplumbağa, değişik  sürüngen hayvan türleri belli başlı olanlarıdır.

Mesire Yerleri

Köyümüz geniş ve kuvvetli bir meşe  ormanına sahiptir. Ağaç, yeşillik ve su bakımından hiç bir sıkıntı çekilmez. Ormanın hemen hemen her yerinde kaynak sularının aktığı pınarlar vardır. Bu sebeple özel bir mesire yeri aramaya gerek yoktur. Ancak  yine de belli başlı mevkiler vardır.

 

Alim Pınarı: Köyümüzün güney doğusuna düşer. Meşe ormanının içerisinde  bir kaynaktır. Buz gibi akan iki çeşmesi, üç oluğu  ve orta büyüklükte bir havuzu vardır. Etrafı çayırlık ve düzlüktür. Bu bölgede de eski medeniyetlere ait yerleşim yeri ve  temel kalıntıları vardır.  Ancak günümüzde bu alan mesire yeri olarak kullanılmamaktadır. Buradaki su köyümüze yapılan şebekeye aktarılmıştır. Bu sebeple alimpınar mevkii mesire alanı olarak kullanılma özelliğini yitirmiştir.

Çarıldaklı: Kaynak suları dar bir vadi  içerisinde kayaların üzerinden dökülerek küçük doğal bir şelale oluşturur. Şelaleden akan su zaman içerisinde döküldüğü kayalıklara güzel şekiller kazandırmıştır. Suyun döküldüğü yerdeki bu kayalara dikkatli bakılınca tabak, kaşık, çanak şekillerini görmek mümkündür. Bu şelalenin bulunduğu bölgede de eski yerleşimlere ait izler ve kalıntılar   vardır. Ancak bu bölgede yine diğer alanlar gibi insan ve doğal kaynaklı erozyonlara maruz kalmış ve özelliğini yitirmiştir.

Akarsular ve Göller: Köyün ortasından geçen bir dere vardır.  Kaynağı Akçiçek civarlarında bulunan Eski köy deresi ve Akçiçek ve emirler arasındaki sınırı belirleyen Gavur Deresi  Suludere üzerinden dolaşarak  köyümüzün girişinde birleşirler. Köyün ortasından geçerek Kıcılı  ve Eskiyapar köylerini dolaşarak Alaca çayına karışır.Köyümüzde iki adet yapay gölet bulunmaktadır. Her iki dere üzerine bier gölet yapılmıştır.

Köy Hizmetleri tarafından inşa edilen bir adet   Hayvan içme suyu   amaçlı küçük bir yapay gölet vardır.

ikincisi ise 2016 yılında yapılan sulama amaçlı gölettir. Bu gölet taş ocağı olarak bilinen dere yatağı üzerine inşa edilmiştir.