15.2 C
Kalecikkaya
20 Eylül 2024
Kalecikkaya Köyü

İnanışlar

Kalecikkaya Köyü

QIDIRLEZ – HIDIRLEZ – HIDIRELLEZ

Her yıl 6 Mayıs tarihinde köy halkının  kutladığı, değer verdiği  bir gündür. Bu güne mahsus yemekler ve eğlencelerle tüm köy halkı  baharın gelişi manasında  bu günü kutlamaya çalışır.

yaklaşık 1990 yılından öncesinde köyümüzde henüz kiremit çatılı evler yoktu. Dambaşı denilen toprak çatılı evler vardı.

Hıdırellez akşamında yani 5 mayıs ı 6 mayıs a bağlayan gece dilek tutmak ve tutulan dileğin gerçekleşmesi umuduyla özellikle  gül ağacı- çiçeği nin dibine  içinde dilek yazılı kağıtlar gömülür. Dualar edilirdi.

Sabahında ise kahvaltı saatinde  köyün en orta yerinde  bazen harman yerinde bazen geniş, uygun bir evin dambaşında tüm köylünün katıldığı ve akşamdan hazırladıkları yiyecekleri getirdikleri bir sofra kurulur. Sofra hazır olunca tüm hanelerdeki kişiler gelir. birlikte yenir. dualar edilirdi.

Değişik etkenler sebebiyle 90 lı  yıllardan  sonra bu gelenek yavaş yavaş terk edildi.

Yine bu güne özel bir uygulama daha vardır. Alış veriş işlerinin qıdırlez günü yapıldığında bereketli olacağına inanılır. Yapılacak alış verişler bu güne denk getirilirdi.

KALAKAY TIQIRTMASI

Eskilerin anlatımı ile, gündüz saatlerinde genellikle harman yeri gibi geniş, yeşillikli bir alan seçilir, burada evlerde pişirilen ve ismine kalakay denilen bir ekmek yuvarlanırmış.  Ekmek ( Kalakay) bir cocuğun beline sarılır. Çocukla birlikte bayır aşagı yuvarlanır. Bu ekmeğin yuvarlandıktan sonra yere düşme şekline göre mevsimin nasıl geçeceğine dair yorumlar yapılırmış. 

Bu gelenek ise köyümüzde 2002 yılından itibaren başlatılan Kalecikkaya Köyü Hıdırellez Kültür Şenliklerinde temsili olarak canlandırılmaya çalışılmıştır.