18.8 C
Kalecikkaya
30 Nisan 2024
Kalecikkaya Köyü
Basında KöyümüzGenelHaberler

ÜLKEMİZDE YABANCILARA İKAMET İZNİ NASIL VERİLİR.

Aydoğan ailesinden Hüseyin-Müsemma kızı Halime ( Aydoğan) ÖZKORUL un torunu Gözde ÖZKORUL  Yabancıların ikamet alması konusunda bilgi verdi.

Kalecikkaya köylümüz, Aydoğan ailesinden Müsemma  (Kantemir) Aydoğan ın torunu Göç İdaresi Yabancılar Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

Gözde ÖZKORUL kimdir ?

Ailesi Sungurlu Nüfusuna kayıtlı olan Hemşehrimiz, Ankara da ikamet eden Abdullah – Ümmühan ÖZKORUL un kızıdır. 

Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamladı ve bu kapsamda 2011-2012 Güz Döneminde İtalya Foggia Üniversitesinde eğitim aldı. 

Yüksek lisansını ise yine Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Orta Doğu ve Afrika Çalışmalarında yaptı.

2014 yılında İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde Göç Uzman Yardımcısı olarak memuriyet hayatına başladı.

2014-2018 yılları arasında Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı bünyesinde Uluslararası Kuruluşlar ve Göç Süreçleri Çalışma Grup Başkanı olarak görev yaptı. 2018 –2021 yılları arasında Antalya İl Göç İdaresi Müdürü olarak görev yapmakta iken Göç İdaresi Başkanlığında Daire Başkanı olarak atandı.  

Bakanlık Makamının 09.11.2021 tarihli ve 52923 sayılı Onayı ile Yabancılar Genel Müdürlüğüne vekâleten görevlendirilen Gözde ÖZKORUL iyi derecede İngilizce, orta düzeyde İspanyolca ve İtalyanca bilmektedir.

GÖÇ VE MÜLTECİ – SIĞINMACI KONUSU

Son günlerde ülke gündemini fazlasıyla meşgul eden Göçmen ve Mülteci meselesi ele alındı. yabancı- Sığınmacı- Düzensiz Göçmen konularında Adem Metan ın youtube kanalında bir yayın yapıldı.

yabancı- Sığınmacı- Düzensiz Göçmen – yabancı ikameti konularının  ele alındığı programda, Gözde ÖZKORUL, Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü ünvanı ile Türkiye de yabancıların ikameti konusuna açıklık getirdi.

Adem Metan ın sorularını cevaplayan ÖZKORUL, yabancı ikameti konusunda akıllardaki soruları cevaplandırdı.

ikamet izni nedir ?  Ülkemize gelen bir yabancı nasıl ikamet izni alıyor? Gibi sorulara şöyle cevap verdi.

Öncelikle Ülkemize gelen bir yabancı ikamet iznine başvurması gerekiyor.  İkamet izni,  Türkiyede bir yabancının kalışına verilen izin belgesidir. İkamet izni sığınmacıya verilmez. İkamet izni bir uluslararası korunma statüsü değildir. İkamet izni talep eden kişinin Ülkemize yasal olarak giriş yapmış olması gerekiyor.

Kimler ikamet izni alamaz ?

Sığınmacı kavramındaki bir kişi ikamet izni alamaz. Ülkemize yasa dışı yollarla giriş yapan bir düzensiz göçmen de ikamet izni alamaz. Yanlış bilinen bir konu şudur. Sığınmacılar ikamet izni ile kalıyor konusu. Hayır, sığınmacı ikamet izni alamaz.  Ya da düzensiz göçmenler Ülkemizde nasıl ikamet edebiliyorlar. Doğru tanım şöyledir.

Bir yabancının tüm belgeleri ile tertemiz, hiçbir sıkıntı yaşamadan, tamamen yasal yollarla ülkemize giriş yapmış olması gerekiyor. Giriş yaptıktan sonrada şartlarını sağlayan bir ikamet izni türüne başvurması gerekiyor.

Related posts

LGS DE DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Ümit ÖZKAN

Köylümüz Şakir SEÇİR vefat haberi

Ümit ÖZKAN

Kandiliniz Mübarek Olsun

Ümit ÖZKAN

Yorum Gönder

Captcha Plus loading...