Dünyadaki birçok ülkede UNESCO’nun tavsiyesiyle her yıl 5 Ekim günü Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.
1994 yılından beri kutlanan bu özel gün, “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”nin kabul edilişinin yıl dönümüdür. Batı ülkeleri 5 Ekim tarihinde Öğretmenler Günü’nü kutlasa da çeşitli ülkeler kendi kültürel ve tarihi geçmişlerine göre Öğretmenler Günü’nü farklı tarihlerde kutlamaktadır. Örneğin Mısır, Suudi Arabistan ve Umman gibi Arap ülkeleri Öğretmenler Günü’nü her yıl 28 Şubat tarihinde kutlar.
Türkiye’de ise bu tarih 24 Kasım’dır. Sebebi ise 24 Kasım 1928 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul etmesidir.
Köyümüzde eğitim ilk defa 1960 yılında başlar. Hikayesi şöyledir.
Okulun köyümüze ilk geliş hikayesi ile ilgi değişik rivayetler vardır. Okul olarak kullanılan ilk bina bir Teneke baraka dır.
1-Bu okulun yapılmasında en büyük emeği geçen insan Devlet Demir Yoları’nda mühendislik yapan Ziya ve Kardeşi Faik Beylermiş. Bu şahıslar da Kırım Tatarlarındanmış. Çiğ börek yemek için köyden tanıdıkları vasıtasıyla Ankara’dan birkaç kez köye gelip gitmişler. Köyde okul olmadığını görünce, barakadan yapılı okulu köye getirtip, bugünkü harman yerinin köye bakan yamacına kurmuşlar. İlçe Kaymakamı’ndan da köye okul yaptırdıklarını ve bir öğretmen verilmesini talep etmişler. (1)
2-1960 lı yıllarda Alaca ilçe Kaymakamı tarafından Baraka okulun köyümüze getirildiği rivayet edilmektedir. (2)
3– Daha önceki yıllarda köyümüze okul yapılmak istenmiştir. Ancak köylümüzün isteksizliği karşısında okul Kıcılı köyüne yapılmıştır. Daha sonraki yıllar da köylümüzün aklı başına gelmiş ve okul istemişlerdir. Ancak planlama yapılmış ve köyümüz plana dahil değildir. Okul Suludereye verilmiştir.
Yol köyümüzden geçmektedir.
1960 yılında muhtarlık yapan Hasan ÖZKAN bir teneke baraka okulun Suludere’ ye gittiğini haber alır köylüler ile birlikte yolu keserek barakanın köyümüzde kalmasını sağlamışlardır. Hatta bu sebeple mahkemelik olmuşlar.Uzun süre mahkemeye gelip gitmişler. Böylece köyümüzde Eğitim Öğretim Teneke baraka okulda başlamıştır.
1960 yılında muhtarlık yapan Hasan ÖZKAN zamanında bir teneke baraka okulda başlayan eğitim-öğretim, 1984 yılında Eşref SEÇGİN ‘ in muhtarlığı döneminde betonarme ve lojmanlı olarak yeniden yapılmıştır.
2 Derslikli ve 1 idareci odası bulunan okulumuz soba ile ısıtılmakta olup 1 deposu ve 4 gözlü tuvaleti ile yine soba ısıtmalı müstakil bir lojmanı bulunan okulumuzda öğrenci yetersizliği nedeniyle eğitme son verilerek, taşımalı eğitime geçilmiştir.
24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri açıldı. Aynı gün Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, bu okulların Genel Başkanlığını ve Başöğretmenliğini üstlendi. Bununla birlikte Millet Mektepleri dört ay süreli bir eğitim öngörüyordu. Genci yaşlısı, her kadın ve erkek Türk vatandaşı bu eğitim kurumunun bir parçasıydı. O dönemde Türkiye 13 milyon nüfusa sahip, küçük bir ülkeydi. Üç yılın sonunda tam bir buçuk milyon insan okur yazar hale geldi. Bu okullarda tam 50.690 öğretmen görev yaptı. Hatta içlerinde “seyyar öğretmen” olarak tanımlanan gezici öğretmenler de vardı. Okuma yazma bilen her asker, doktor, milletvekili öğretmen olabilirdi. Öyle de oldu. Kısa bir sürede eline kalem, defter alıp Millet Mektepleri çatısı altına giden çoğu vatandaş, bu öğretmenler sayesinde okuma yazma belgesi almaya hak kazandı.
1936 yılından sonra bu eğitim kurumları “Ulus Okulları” adıyla hizmet vermeye devam etti. Ancak bu sefer müfredatta sadece okuma yazma bilgisi yoktu. Sağlık, Hesap ve Ölçüler, Yurt Bilgisi gibi yeni dersler eklenmişti. Bununla birlikte kursa katılıp okuma yazma öğrenen vatandaşlara özel bir dergi çıkarıldı. Halk Mecmuası ismiyle yayınlanan bu dergi, vatandaşlar bilgilerini pekiştirsin, öğrendiklerini unutmasın diye çıkarılıyordu. Sonuç olarak 24 Kasım günü başlayan bu seferlik hiçbir zaman unutulmadı ve 1981 yılından sonra Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başladı.
24 Kasım Öğretmen Günü kutlamaları ilk defa 1981 yılında başladı. Sanılanın aksine bu uygulama Cumhuriyet’in ilk yıllarında başlamadı. Öğretmenler Günü kutlamaları ilk defa 12 Eylül Askeri İdaresi öncülüğünde gerçekleşti. Fakat 12 Eylül yönetiminin, 24 Kasım tarihini seçmesinin bazı sebepleri vardı. İlk olarak 1981 yılı, Atatürk’ün doğumunun 100. yılıydı. 24 Kasım tarihi ise Atatürk’ün başöğretmenlik görevini üstlendiği tarihti. Tüm bu hesaplamalar yapıldıktan sonra 26 Şubat 1981’de Resmi Gazete’de “Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği” yayınlandı. Bu yönetmelikte, Öğretmenler Günü’nün amacı, kutlama sırasında komitelerin görev, sorumluluk ve yetki alanları belirlenmişti. O günden beri her 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.